تاریخ: ۰۵ اسفند ۱۳۹۸ ، ساعت ۱۵:۳۳
بازدید: ۲۶۵
کد خبر: ۸۶۸۱۵
سرویس خبر : اقتصاد و تجارت
ارزش بازار پتروشیمی جهرم به هزار میلیارد تومان رسید!/ چرا «وآوا» مثل بمب ساعتی عمل می کند

یکه‌تازی بازار پایه در منطقه حباب | بمب ساعتی کدام خریدار را نابود می‌کند

می متالز - چرا برخی سهام به مثابه بمب ساعتی عمل می کنند. آن ها کدامند؟ نوشتار پیش رو قصد دارد با درک بهتر جزییات ماجرا به بحث در این باره بپردازد.
یکه‌تازی بازار پایه در منطقه حباب | بمب ساعتی کدام خریدار را نابود می‌کند

به گزارش می متالز، حباب قیمتی در سهام بازار پایه روز به روز سنگین‌تر می‌شود و این حرف تازه‌ای نیست و بارها در هفته‌های اخیر مورد اشاره قرار گرفته است. در بورس و فرابورس که فضا برای عرضه سهام‌داران عرضه درصدی بازتر است نقدینگی به راحتی از سد عرضه‌های عبور کرده است و در بازار پایه که مقام ناظر نیز سمت عرضه را محدود کرده است.

یکی از نکات جالب توجه در هفته‌های یکه‌تازی سهام طرح‌های پتروشیمی در منطقه حباب قیمتی است. ارزش بازار سهام پتروشیمی جهرم از هزار میلیارد تومان در حالی عبور کرده است که  حدود دو ماه قبل این سهم ارزش بازاری کمتر از 300 میلیارد تومان را داشت. سهام این پتروشیمی به بمب ساعتی تبدیل شده است که باید هر لحظه منتظر ماند که دست کدام خریدار منفجر می‌شود. فعلا خبری از عرضه‌های سنگین نیست و سهام این طرح پتروشیمی در مسیر صعودی قرار گرفته است.

 اما برای درک بهتر ماجرا نگاهی به جزئیات این موضوع بیاندازیم. پتروشیمی‌هایی مانند جهرم، فسا، استهبان و داراب از جمله از طرح‌های اتیلن مرکز هستند که بیش از ده سال قبل به منظور کمک به توسعه شهر‌های مربوطه از سوی دولت تعریف شدند. اما طی این ده سال هیچ اتفاقی برای این طرح‌های نیفتاده است. این طرح‌های پتروشیمی حتی زمینی نیز از خود ندارند و زمین ثبت‌شده در صورت‌های مالی به منابع طبیعی اختصاص دارد و تنها در صورتی‌که این طرح‌ها به سرانجام برسد این زمین‌ها به شرکت‌های پتروشیمی خواهد رسید.

 اما طرح یک میلیون تنی پلی اتیلن سنگین پتروشیمی جهرم در حالی به هزار میلیارد تومان رسیده است که پیشرفت آن پس از ده سال تقریبا صفر است. هنوز اخباری از تامین آب و خوراک مورد نیاز برای این طرح مشاهده نمی‌شود و آخرین پیگیری‌ها از مسئولان بالادست پتروشیمی حاکی از این موضوع است که این طرح پتروشیمی احتمالا تا 8 سال آینده نیز کلید نمی‌خورد.

حال خریداران بازار پایه در حالی صف خرید ده میلیون سهمی را برای این سهم تشکیل داده‌اند که «جهرم» تنها نام یک طرح روی کاغذ است. حال اما اگر بنا بر شکل‌گیری موج فروش در این سهم باشد باید توجه داشت که نسبت به دو ماه قبل باید 4 برابر نقدینگی بیشتری نیز وجود داشته باشد تا بتواند عرضه‌ها را کنار بزند.

 حال نکته جالب توجه این‌که جهرم با مشکل تامین مالی مواجه است و این در حالی است که سهام‌دار عمده می‌تواند با عرضه سهام خود برنامه افزایش سرمایه و تامین مالی را در پیش بگیرد اما به نظر می‌رسد سهام‌دار عمده نیز هیچ برنامه‌ای برای راه‌اندازی این شرکت پتروشیمی ندارد. به صورت کلی خط اتیلن مرکز و همچنین برخی دیگر از پتروشیمی‌ها مانند گلستان حتی در لیست طرح‌های جهش سوم پتروشیمی که بنا است تا 1404 نیز به تولید برسند نیز وجود ندارند.

اما نکته پایانی نسبت‌های عجیب ارزش بازار طرح‌های پتروشیمی است. ارزش بازار جهرم در حالی به هزار میلیارد تومان رسیده است که با ارزش بازار طرح پتروشیمی دهدشت که با پشتوانه هلدینگ فارس احتمالا در سال‌های آتی و پس از راه‌اندازی گچساران انتظار راه‌اندازی دهدشت وجود دارد، برابر است.

یا این‌که ارزش بازار طرح پتروشیمی زنجان با پیشرفت نزدیک به 40 درصدی و برنامه تامین مالی مشخص و خرید تجهیزات و لایسنس تنها 30 درصد از جهرم بیشتر است و این در حالی است که احتمالا زنجان تا دو سال دیگر راه‌اندازی می‌شود. به صورت کلی به نظر می‌رسد قدرت نقدینگی در این میان تعیین‌کنندست و برای مثال قدرت نقدینگی رشد قابل توجه ممسنی را در حالی رقم زده است که این سهم نیز به نظر از ارزش ذاتی خود عبور کرده است.

فعلا معامله‌گران توجهی به هشدارها ندارند و علاقه زیادی نیز موج‌سواری در منطقه حباب قیمتی از خود نشان می‌دهند. با این حال باید به معامله‌گران در خصوص خرید سهامی با ارزش بازار هزار میلیارد تومان هشدار داد گرچه همان‌طور که در هفته‌های قبل نیز اشاره شد زمان پایان صعود مشخص نیست ولی نگرانی اصلی از شتاب اصلاح بعد از پایان صعود است.

 چرا « وآوا » مثل بمب ساعتی عمل می کند

سهام برخی از شرکت‌ها به مانند یک بمب ساعتی می‌ماند که هر چه جلوتر می‌روند یا باید نقدینگی سنگین‌تری به حمایت از آن‌ها بیاید یا این‌که باید در انتظار منفجر شدن این بمب در دست آخرین خریداران سهام و در نتیجه زیان سنگین آن‌ها بود.

 در مطلب قبل به نمونه این موضوع در بازار پایه و ارزش بازار هزار میلیارد تومانی یک طرح پتروشیمی که هیچ پشتوانه نداشته و حتی زمین آن نیز در شرایط کنونی به این طرح اختصاص ندارد و با پیشرفت کمتر از 5 درصد شاید حتی تا ده سال آینده نیز راه‌اندازی نشود اشاره شد. البته امیدواریم که مالکان به فکر تامین مالی و راه‌اندازی این طرح‌ها باشند گرچه از نگاه کلان حتی شاید عدم راه‌اندازی این طرح‌ها با توجه به ضربه‌ای که به محیط زیست وارد می‌کند معقول‌تر باشد.

 به هر حال در بازار پایه از این مثال‌ها زیاد است و البته در بورس تهران نیز از این مثال‌ها کم نداریم. ارزش بازار فلان شرکت که مونتاژ برخی از وسایل الکترونیکی را انجام می‌دهد از ده هزار میلیارد تومان عبور کرده و چند ده برابر قیمت سهم آن رشد کرده است. این موضوع برای صنایع کوچک بورسی به وضوح مثال‌های آشکاری دارد.

فعلا نقدینگی در حال تاختن در بازار است و هر تحلیل منفی از افت قیمت با احتمال زیاد شکست خواهد خورد با این حال نمی‌توانیم این موضوع را حتی در شرایط کنونی نادیده بگیریم که برخی از سهام به مانند بمب ساعتی است و به شانس آخرین خریدار این بمب ساعتی منفجر شده و ناگهان زیان سنگینی را رقم خواهد زد. البته نقدینگی دوای درد این حباب است و می‌تواند تا جایی که فضا مهیا است رشد سهم ممکن است اما همین موضوع آخرین خریدار این بمب ساعتی را نامشخص می‌کند.

 یکی از این نمونه‌ها نیز «وآوا» است. در خصوص «وآوا» حباب سنگین این سهم بارها گفته شده است اما بار دیگر شاهد شکل‌گیری یک رالی صعودی قیمت هستیم بر این اساس لازم دانستیم یک بهانه را از همین الان رد کنیم. در هفته‌های آتی احتمالا سهام سرمایه‌گذاری کشاورزی کوثر عرضه اولیه خواهد شد. یک درصد از سهام این غول صنعت دامپروری و کشاورزی به «وآوا» اختصاص دارد.

 گرچه شرکت سرمایه‌گذاری کشاورزی کوثر احتمالا تا 5 هزار میلیارد تومان نیز عرضه شود از همین حالا باید هشدار داد که با در نظر گرفتن ارزش بازار سرمایه‌گذاری کشاورزی کوثر نیز، شرکت آوانوین یا همان وآوا حباب نزدیک به 400 درصدی را دارا است.

عناوین برگزیده
پرطرفدارترین عناوین